Sriuba iš kirvio koto - tai, apie ką svajojo mūsų protėviai, ką apdainavo mūsų dainiai ir apeiliavo poetai... Nepaprastas skonis! Šiais laikais tai galima pasigaminti pačioms.
Taigi mums reiks:
pusės kilogramo grikių,
šaukštelio virinto medaus,
10 kilogramų druskos,
trijų svogūnų galvų, gali būti ir laiškų klėbelis,
ir, žinoma, kirvio koto.
Pirmiausia ištirpiname visą druską vandenyje ir užmerkiame kirvio kotą. Čia reikės kantrybės, kadangi pagrindinis ingredientas turi gerokai išbrinkti sūryme, o tam gali prireikti net poros savaičių.
Kol kotas brinksta, galime atlikti kitus darbus. Smulkiai supjaustome grikius (į 4 - 5 dalis). Sumaišome su svogūnais ir įdedame į šaldymo kamerą porai dienų. Viskas turi gerai sustingti. Kai kirvis jau gerokai apmirkęs, užverdame vandenį ir dedame kirvio kotą. Gerai patušiname ir tada staigiai sumetame sustingusius grikius. Staigus temperatūros pasikeitimas jiems suteiks ypatingo skonio. Ir galiausiai supilame virintą medų. Tiekiame į stalą su petražolės ar kiškio kopūsto lapu. Skanaus!
Aldona 2010-04-20 13:14:30
kokia samata sio patiekalo? karbonadas nepigiau?
Ruksalduras Foroto 2010-04-20 16:17:48
Na, patiekalo samata iš esmės priklauso nuo kirvio kainos, nes visi kiti ingredientai labai daug nekainuoja: grikiai iki 2zl, medus iki 1zl, 10kg druskos iki 5zl, svogūnų galvos iki 2zl. Taigi viso apie 10 zl. Mūsų bandomuoju atveju buvo naudotas viduramžių kovinis kirvis, todėl čia kaina gali šoktelti ir iki kelių šimtų tūkstančių. http://www.e-senukai.lt/irankiai-spynos-furnitura-auto-prekes/irankiai-iranga/mechaniniai-irankiai/specialios-paskirties-irankiai/kirvis-su-kotu-14-kg_1.html čia nebrangus visai.
Aldona 2010-04-20 16:29:42
Dekui uz atsakyma. O ka nors dietisko gal galite pasiulyti. pas mane su spaudimu nelabai gerai, tai druskos negalima vartoti dideliais kiekiais :)
egle 2010-04-21 07:36:36
Liuks receptas, aciu uz ideja ka gaminti vyrui pietums. Man rodos neblogas patiekalas gautusi ir is desineje esancios apklausos ingridientu. Ypac skaniai nuteikia 1000 muses-teks bendradarbiauti su vietiniais vorais.